08 september, 2013

DIY magnetomrörare.

 
Vad är en magnetomrörare (engelska stir plate)?
Den består egentligen av två delar. Första delen är själva motor delen där man kan reglera varvtalet och är ofta i form av en låda. På motorn, i lådan, finns det monterade magneter som skapar ett magnetfält. Det i sin tur påverkar den andra delen som är själva magnetloppan, kallas på engelska för stir bar, som då kommer att snurra. Magnetloppan placeras i ett flatbottnat kärl, ofta en så kallad E-kolv tillsammans med vörten och jästen. Då magnetloppan snurrar bildas en virvel och vörten sätts i rörelse. Det ger att ytskiktet, och därmed kontaktytan mellan vörten och syret i luften, ökar och man får då en ökad syresättning. Vidare så hålls jästen i rörelse och kontakten mellan syre och maten, det vill säga stärkelsen i vörten, ökar vilket ger bättre jäst förökning. Hängde ni med? Kort så får man mer jäst om man använder en magnetomrörare och det gillar vi.

Varför bygga själv?
Att köpa en magnetomrörare kostar runt 1000kr beroende på storlek ofta beroende på vilken volym den klarar av. För många är det en ganska tung kostnad men i längden skulle den kunna betala sig själv om man räknar på vad ett paket med flytande jäst kostar, 2013 ca 80kr, och torkat maltextrakt, 2013 ca 40kr för 500g. Att bygga den själv, om man kan och har verktygen, gör det ännu billigare och det är trevligt att veta att man tillverkat något själv.

Förutsättningar
Det finns redan på nätet flera beskrivningar på hur man själv kan bygga en magnetomrörare men jag tycker att de oftast inte ser så bra ut, de ser oftast enligt min mening "hemmatillverkade ut". Eftersom magnetomröraren står framme i köket var det viktigt, läs ett skall krav ;-), med mycket hög WAF (wife acceptance factor). Kostnaden i förhållande till att köpa en färdig samt funktion och utseende med avseende på pris var också viktigt.

Delar, verktyg och övrigt
Försökte hålla inköpen nere men när det gällde magneterna gick detta inte riktigt. Å andra sidan blev jag så nöjd med resultatet att jag byggde ytterligare en och då hade jag redan magneterna tillhands. De kan också om inte annat användas till att hålla kvar magneterna då man dekanterar förbrukad vört.

Kort om magnetloppan. Det finns större modeller men de jag provade, Humlegårdens 45mm variant med midja, vägrade att stanna kvar i centrum utan slungades iväg. Det fungerade helt enkelt inte vilket jag tror beror på fläktens storlek. Med en större fläkt alternativt större avstånd mellan magneterna skulle det antagligen fungera. Samtidigt tycker jag 27mm magnetloppan gör det den skall. Magnetloppa med midja vs utan: jag tror att just midjan gör det lättare för magnetloppan att snurra i och med mindre friktion.

Inköpslista för en magnetomrörare:
1st 201.782.00 IKEA LJUST burk 1,8L vit/transparent                      39,00kr
1st 38297         Kjell & Company Chassifläkt 80mm Potenstiometer 99,00kr
1st 44108         Kjell & Company Nätadapter 3-12V max 300mA      99,00kr
1st 37311         Kjell & Company DC chassi hona 2 pol                      29,00kr
1st 50711         Kjell & Company 6-pack Superstarka magneter         39,90kr
1st 820627       Humlegården Magnetloppa 27mm med midja            29,00kr
                                                                                              Summa: 334,90kr

Verktyg:
Lödkolv och en kortare bit lödtenn
Mindre avbitare
Större avbitare
Mindre borrmaskin
ø2mm borr förborrning av hål
ø8mm borr för chassi hona
ø6,5mm borr för potentiometer axeln som är ø6mm
Mindre krysspår/Phillips skruvmejsel 
Mindre fintandad fil
Linjal
Måttband
Blyertspenna
Tuschpenna

Övrigt:
Smältlimspistol
Epoxy lim samt något att blanda ihop det på
T-sprit samt någon ren bit trasa
Fyra distansbitar 4-5mm tjock i lämpligt material mellan fläkten och insidan på burken
En god hembryggd öl

Instruktion
Rekommenderar att du läser igenom hela instruktionen en gång för att få grepp på de olika stegen. Du kanske väljer att göra detta på ett annat sätt och måste då vara beredd på att det kan medföra flera ändringar. Min beskrivning är bara ett sätt att göra detta på men inte det enda sättet.

Ta det lugnt och försiktigt när du borrar hålen för plasten är skör. Använd inte någon större kraft utan låt borrmaskinen arbeta på lågt varv,  Förborra och använd sedan direkt rätt borr ø för respektive hål.

1. Kontrollera att alla delar enligt inköpslistan, verktyg och övrigt finns.
2. Tag bort locket på LJUST burken.
3. Mät ut var hål för chassi honan skall borras och markera denna. I mitt fall ca 40mm sett då burkens öppning är uppåt mätt från bordskivan.
4. Mät ut var hål för potentiometer axeln skall borras och markera denna. Antagligen placeras det på motsvarande sida mot chassi honan. Jag valde att placera denna 30mm mätt från bordsskivan (på samma sätt som i steg 3). Detta för att jag monterade potentiometerkretskortet stående.
5. Förborra med ø2mm borr hålen för chassi honan och potentiometer axeln.
6. Använd ø8mm borr och borra hålet för chassi honan.
7. Använd ø6,5mm borr och borra hålet för potentiometer axeln.
8. Tillverka fyra stycken distansbitar mellan fläkten och burken. Då magneterna är ca 3mm tjocka måste distanserna vara minst 4-5mm för att tillåta frigång.
9. Kontrollera vilken sida som är vilken på magneterna. Den starkare dragsidan skall vara mot burkens nuvarande botten. Alternativt tar du magnetloppan och placerar en magnet i vardera ände av den. De borde då orientera sig rätt. Den sidan mot magnetloppan skall alltså inte vara den sidan du limmar utan den motsatta!
10. Tag fram fläkten och tag bort dekalen på den ytan som roterar. Använd T-sprit och rengör ytan samt båda magneter, fläktens yttre monteringshål samt båda sidorna på de fyra distanserna.
11. Märk ut var magneterna skall placeras på fläkten (ytan som du rengjort). Det är viktigt att dessa två magneter placeras symetriskt mitt mot varandra för att undvika obalans.
12. Blanda ihop lagom mängd epoxilim och applicera det på markerade platser och sätt dit magneterna rättvända! Limma fast distansbitarna. Låt epoxilimmet härda.


13. Glömde du att du hade en öl? Dags för en liten paus medan epoxilimmet fortsätter att härda...
14. Potentiometern med tillhörande kretskort till fläkten är tillsammans med lite andra kablar paketerad i en separat plastpåse. Vi behöver endast en av dessa och det är den svart-gul i ena ändan två-polig kontakt, i andra en fyra-polig större MOLEX kontakt. Klipp så nära som möjligt MOLEX kontakten bort denna. Dela och skala försiktigt kabeländarna 2-3mm med den mindre avbitaren.

 
15. Dags att löda på matningen från chassi honan till potentiometerkortet. Tag kabeln från tidigare steg 14 och löd fast den svarta kabeln till chassi honans löd öra för centrum stiftet. Löd fast den gula kabeln till mitt löd örat enligt bild.
 
 
16. Dags att montera potentiometern. Börja först med att försiktigt lossa potentiometerhuvudet från axeln. Skruva sedan loss plåten från kortet. Du kommer nu bli tvungen att modifiera kretskortet för att det skall passa. Det innebär att runda av kretskortets nedre del samt att jacka ur den övre delens insida där skruvhålet är. Kretskortets ovandel måste också jackas ur för att locket skall passa. Kretskortet valde jag att göra detta försiktigt med den större avbitaren samt snygga till det hela lite med en fintandad fil. Se bilden, det låter krångligare än vad det är. Kretskortet är gjort av glasfiber som inte är så nyttigt att få i sig. Var dock försiktig så att du inte oavsiktligt tar för mycket och skadar kretskortets ledare. Testa passformen så att locket går att stänga. När du är nöjd med passformen rengör kretskortet genom att med till exempel en liten pensel borsta bort glasfiberdammet. Börja med att sätta dit potentiometerns huvud, den kommer att hjälpa till med fixeringen. Montera kretskortet till att börja med punktvis med smältlim uppe och nere. Förstärk sedan upp med mer smältlim.
 


17. Fläkten har också en överflödig MOLEX kontakt. Klipp bort den försiktigt med den mindre avbitaren.
18. Centrera fläkten i burken, mätt mot innersidan av burken till fläktens kant ca 57-58mm, och markera hörnen på fläkten mot burkens botten. Montera fläkten med hjälp av smältlim.
19. Koppla fläktens kontakt till kretskortet.
20. Montera chassi honan i burken med från insidan sett chassi hona, bricka och sist mutter och koppla in den till kretskortet.
21. Städa upp kabeldragningen i burken så att inga kablar kan åka in i fläkten. Använd till exempel de svarta "påsförslutarna", se nedan, som höll ihop kablarna.



22. Montera passande kontakt E eller G så att minuspolen är i mitten på nätadaptern och markeringen pil mot pil på sladden och motsvarande kontakt. Ställ in nätadaptern på 9V med medföljande verktyg. Det verkar som om man använder 12V så fungerar det inte, magnetloppan slungas ut från centrum.
23. Dags för det roliga. Koppla in nätadaptern till burken men inte till vägguttaget. Vrid ner potentiometern fullt moturs. Släpp försiktigt i magnetloppan i en E-kolv och fyll på med lite vatten och ställ E-kolven på burken. Magnetloppan borde centreras mitt i. Koppla in nätadaptern till vägguttaget. Fippla lite med potentiometern och gläds åt virveln. Valfritt: informera din sambo/fru/man/motsvarande om hur fantastiskt nöjd du är med din insats och resultatet! (Ha dock en viss beredskap på att de kanske kommer vara lite mer dämpat entusiastiska till det hela... ;-))

Förbättringar
Lite funderingar på vad som skulle kunna förbättras:
- Man skulle kunna montera en tvåpolig kontakt mellan chassi kontakten och kretskortet för att kunna slå på/stänga av magnetomröraren utan att ta bort nätadaptern från strömuttaget. Valde själv bort detta då jag ville hålla det så enkelt som möjligt.
- Som jag nämnde tidigare så fick jag inte magnetomröraren att fundera med större 45mm magnetloppor. Troligvis beror detta på att magneterna sitter för tätt på fläkten. Om man limmade fast en avlång aluminiumbit, eller motsvarande icke magnetiskt material, och sedan limmade fast magneterna ytterst i var sin ände på denna skulle avståndet mellan magneterna bli större. Det borde lösa problemet. Kan dock bli lite knepigt att få det hela rätt balanserat. Är dock fullt nöjd med hur denna fungerar med de mindre magnetlopporna.

Resultat och kommentarer
Jag är mycket nöjd med den utseende mässigt och funktionen är det definitivt inget fel på. Den har tuffat på felfritt både med 2L E-kolvar och 5L livsmedelsklassad plastbehållare under en längre tid. Den var kul att bygga utan några konstigheter. Det enda som jag möjligtvis kan tycka jag missade är att det blev dyrare än vad jag inledningsvis hoppats.

13 kommentarer:

  1. Finfint bygge! Har kollat runt några veckor och det här är snyggt och med en bra inköpslista! Dock så hade jag redan två rejäla magneter från en hårddisk... Det verkar som om dom är för starka för motorn orkar inte dra runt dem ! Dom suger väl fast för mycket mot lindningen i fläktmotorn... Får ta en sväng förbi Kjell och köpa dom där du har listat! Tack för dina erfarenheter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! På andra sidor som just använt hårddiskmagneter har de med distanser ökat avståndet mellan fläkt och magneter just pga detta. Kanske något som du kan testa innan du köper på dig andra magneter? Varsågod!

      Radera
  2. Hej! Fint bygge med bra beskrivning på utförandet. Jag har idag en magnetomrörare som är inköpt på en internethandel. Den orkar idag inte "dra" runt förkulturen på önskat vis. Den modellen jag har heter STIR-PLATE 2000, har även som du kommit fram till att den lilla loppan gör jobbet bättre. Kör idag med en st 2.5L e-kolv med ca 1L förkultur. Tror du att det går att byta magneterna i befintlig omrörare?
    Tacksam för svar.

    SvaraRadera
  3. Tackar för denna otroligt grymma guide du lagt upp, byggde ihop en likadan förra helgen med min far och nu står första förkulturen på den :-)

    La upp en bild på http://instagram.com/thylinho där du kan se skönheten, nämnde såklart dig i beskrivningen då jag absolut inte vill påstå att jag kommit på den själv all cred till dig!

    SvaraRadera
  4. Byggde också en sådan här.
    Jag stötte på lite problem dock med IKEA skålen som sprack för mig när jag skulle borra i den, så det fick bli en annan variant.

    Kjell hade tyvärr slut på de minsta magneterna så det slutade med att jag köpte de lite större
    http://www.kjell.com/sortiment/hus-halsa-fritid/ovrigt/gadgets/magneter-3-pack-p50072

    Det gick bra med de också, jag gjorde så att jag tog 45mm loppan och lät en magnet hänga i varje ände för att se vart de fick mest drag och så limmade jag fast dem där.

    Det gick då alldeles utmärkt att dra runt både 45mm loppan och den mindre loppan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Panduro har tidigare haft liknande magneter, värt att undersöka för de som letar.

      Radera
  5. Hallå!

    Till att börja med, Tack för en kanonguide!

    Även jag har nu byggt en omrörare väldigt lik denna. Några kommentarer till vad jag gjorde annorlunda, främst för att göra det byggtekniska något enklare (i mitt tycke).

    Istället för att kladda med epoxylim och limpistol i de olika momenten så använde jag "superlim" till all montering (klassiskt "en droppe håller ett ton lim", finns i ett otal varianter på marknaden)

    Istället för att limma kretskortet med limpistol i vinkel mot burken (verkar krångligt) så monterade jag bort det lilla hållaren i plåt och kortade av den med vinkelkap, sedan skruvade jag tillbaka denna hållare på kretskortet. Därmed kunde jag limma hållaren med superlim ståendes direkt mot insidan på burken. Även jag klippte lite i kanterna på kretskortet för att korta det och runda av hörnan mot plastburkens botten. Jag fick även fila lite på burkens lock för att det inte skulle ta i kretskortet då man sätter dit locket.

    http://www.ladda-upp.se/bilder/bloiqxwjbvpwve/

    Jag borrade ett 10mm hål för potentiometerjusteringen istället för 6,5mm, på så vis kan man trycka in hatten på justeringsratten ända in.

    Jag körde med 3mm distanser ovanpå fläkten för att skapa utrymme till de 3mm tjocka magneterna. Detta funkade fint då centrum på fläkten ligger något under ramen (i varje fall på mitt exemplar).

    Även jag tog de något större 18mm i diameter magneterna från ”Kjell” och monterade dessa med ca15mm emellan (7,5mm vardera ifrån centrum på fläktens nav). Min omrörare driver med lätthet den stora magnetloppan på 45mm från Humlegården och skapar en fin virvel i min 3L E-kolv även vid full volym. Det går även fint att köra med den lilla 27mm magnetloppan men den går något ostadigare och den riskerar hoppa ur läge om man kör för fort. Med facit i hand så hade jag nog satt magneterna någon/några millimeter tätare emellan. Utan att veta så gissar jag att det hade gett en stadigare gång för liten magnetloppa.

    Limmade distanser, magneter och fläkt med samma superlim som kretskortshållaren, epoxy är ett elände att kladda med i mitt tycke.

    Själva plastlådan från IKEA är både snygg och har ett bra format för detta, sen kan jag förstå att vissa haft problem med att plasten är spröd. Men är man bara försiktig vid håltagningen så skall det inte vara några problem.

    Hoppas dessa extra iakttagelser kan hjälpa någon i jakten på den perfekta omröraren, ursprungsguiden är i grunden helt kanon.

    Med vänlig hälsning
    //NJN

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon att du delar med dig av dina erfarenheter med ditt bygge, mer sånt!

      Radera
  6. Undrar var man får tag i potentiometern.(Har datorfläkt)
    Varken fläkten eller potentiometern finns på Kjell&Co längre.
    I instruktionen står:
    1st 38297 Kjell & Company Chassifläkt 80mm Potenstiometer 99,00kr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett tag sedan jag gjorde denna guiden och tyvärr så det ett problem med att vissa saker inte längre går att få tag på.

      Jag har, i dagsläget, tyvärr inte några förslag på ersättningskomponenter.

      Radera
  7. Har varit inaktiv och därmed inte tackat för feedbacken som getts här, tack!

    Känns bra att flera haft nytta av bygg guiden.

    SvaraRadera
  8. Kul att bygga själv så klart. Fast för samma pris som på angivna komponenter får man en fix och färdig från valfri kinesisk nätshoppingsajt.

    SvaraRadera