20 september, 2013

Bra källor för nybörjare i ölbryggning.

Jag gillar öl och ölbryggning verkar kul men var börjar man?
Det absolut bästa är om man i sin bekantskapskrets har någon som redan håller på med ölbryggning. Bortsett från att vederbörande antagligen gärna vill att man "smakar" på de hembryggda kreationerna så vill nog samma trevliga människa att du själv skall börja med denna hobbyn. Man kan då säkert få vara med vid ett bryggtillfälle och få lite "hands on" på vad det hela går ut på. Utrustning, råvarorna och metoder. Om man inte har denna möjlighet kan man till exempel via SHBFs hemsida och deras forumsdel söka upp ölbryggare i närområdet alternativt kolla upp om och när deras helmaltsbryggkurser körs.
 
Om nu inte det fungerar har vi nätet och diverse litteratur. Här följer ett litet urval:
- SHBFs hemsida har en WIKI del som kan fungera som utgångspunkt. Även deras forum del.
- Humlegårdens Ekolager har även de ett forum som verkar vara något mer aktivt än SHBFs forum.
- How to Brew - John J. Palmer första utgåvan finns tillgänglig på nätet. Synd att denna inte finns på svenska eftersom den tar upp det mesta man behöver veta. Denna finns även som bok och då i uppdaterad tredje utgåva.
- Brewing Classic Styles - Jamil Zainasheff & John J. Palmer. Egentligen en receptsamling men den tar upp många öltyper och fungerar som komplement till How to Brew.
-  "Ölbryggning" av Ekelin & Lundgrens går inte längre att köpa men kan finnas på biblioteket nära dig. Lite föråldrad men väl värd att skumma igenom.
- Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk (PDF-dokument) även denna kanske lite föråldrad men försöker beskriva grundläggande utrustning.
- Sveriges Bryggradio tar upp lite ölrelaterat.
- The Brewing Network har flera inslag med olika nivåer relaterade till ölbryggning. Se under fliken Shows & Podcasts.
- BrewingTV har flera podcasts där olika ämnen tas upp samt även en forumdel. Tyvärr så "lämnade" medverkarna och den ursprungliga "casten" finns inte längre kvar - mycket tråkigt enligt IMHO.
- Chop and Brew, lite av en spinn off till Brewing TV då den skapats av en av de medverkande, dock med en lite annorlunda inriktning med mer mat relaterat och i egen regi.
- The Beer Engine Blog, dito till Brewing TV, ytterligare en medverkande som startade upp en egen blog.
 
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar