30 augusti, 2013

Ingredienser i öl 1/5 - vatten.

Dags att fortsätta med att ta upp ingredienserna eller vad man använder för något i öl. Vi tog tidigare upp att öl förenklat är vatten, stärkelsebaserade ingredienser (oftast malt), humle, jäst samt eventuellt tillsatser. Det är dags att fördjupa sig lite mer i vad dessa är och jag tänkte att ta upp dessa i separata inlägg.

Vatten
Öl består ju mest av vatten och det gör att kvaliteten på ölen är direkt beroende på vattnet som används. Sverige har generellt god kommunal vatten kvalitet, man kan ofta direkt använda vattnet från kranen. Däremot kanske ditt vatten inte är optimalt för den öltypen du tänkt brygga. Det kan vara en god ide och kontakta det kommunala vattenbolaget för att få reda på vattenprofilen, i stort om man har ett mjukt eller hårt vatten. T ex skall man brygga en typriktig Tjeckisk pilsner skall man använda ett mjukt vatten. Skulle vattenkvaliteten i sig inte vara tillräckligt bra så får man antingen ta vatten från annan ort eller installera någon form av vattenrening. Det finns kommersiella bryggerier som t ex via omvänd osmos rening skapar ett verkligen rent vatten. De använder sedan tillsatser och skapar sedan den vattenprofil som bäst stämmer överens med öltypen som skall bryggas.

Utöver att man tillsätter ämnen för att ändra vattenprofilen kan man också tillsätta medel för att t ex påverka mäskningen eller lakvattnet för att öka effektiviteten, man får loss mer stärkelse från mäsken. Oftast används det antingen pH sänkande medel som t ex mjölksyra eller pH-stabiliserande medel.

Personligen tycker jag att man som nybörjare inte bör ge sig på att justera vattenprofilen utan mer koncentera sig på bryggprocessen i stort, eventuellt inledningsvis fundera på att använda pH-stabiliserande medel i mäsken. Funderar på att skriva mera kring hur man kan justera vattenprofilen, vi får se framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar